De ce contează un design responsive în 2022

Fiecare site web trebuie să fie receptiv pentru a avea succes în viitor. Află mai multe despre beneficiile designului responsive și despre modul în care acesta afectează UX, marketingul și dezvoltarea.

Este important să cunoști toate beneficiile pe care design-ul responsiv le poate aduce afacerii tale în online, astfel încât să poți fi “pe val” în 2022 și pe viitor.

Ce este un design responsiv?

Un design web responsive este un site web care se redimensionează și se ajustează automat la dimensiunea ecranului pe care este afișat. Uneori, acest lucru se face cu un aspect fluid și flexibil și, uneori, cu interogări media (imagini și video).

Important pentru acest design, ce ține de experiența utilizatorului, este să te asiguri că site-ul tău va arăta întotdeauna bine, indiferent de tipul de dispozitiv cu care îl vizitezi. Știm cu toții cât de frustrant poate fi atunci când vizităm un site web și trebuie să derulăm întreaga pagină în timp ce încercăm să navigăm prin el.

Cum a influențat dispozitivele mobile designul web

Istoria internetului a fost lungă și a cunoscut multe schimbări. Pe vremuri, internetul era accesat în principal prin intermediul computerelor desktop. Dar astăzi, odată cu dezvoltarea smartphone-urilor, oamenilor le-ar fi greu să comunice de la distanță fără un dispozitiv mobil în buzunar sau în geantă. În plus, de fiecare dată când apare o urgență, oamenilor le este mai la îndemână să folosească telefonul mobil pentru a intra pe diferite site-uri precum service-uri auto sau vulcanizări. Drept urmare, industria de design web a observat această schimbare și s-a adaptat.

Dispozitivele mobile permit o navigare mai eficientă decât o fac computerele desktop tradiționale. Acest lucru se datorează faptului că sunt semnificativ mai mici, ceea ce înseamnă că ne sunt mult mai practice. În consecință, designerii web au început să creeze site-uri web pe baza acestor factori, pentru a menține consistența pe diferite platforme de vizualizare și pentru a facilita citirea conținutului de pe telefoanele sau tabletele lor.

Cele patru principii ale unui design responsive

Un design responsive depinde de contextul utilizatorului și de nivelul de participare al acestuia. Este un design receptiv care permite mai mult sau mai puțină îndrumare, în funcție de nevoile utilizatorului.

Cele 4 principii sunt:

- Conștientizare: interfața de utilizare ar trebui, oarecum, să prezincă intențiile viitoare ale utilizatorului, punândui la dispoziție meniurile și informația de care are nevoie, îmbunătățindu-i astfel experiența pe site-ul tău.

- Versatilitate: interfața de utilizare ar trebui să fie foarte personalizabilă pentru a răspunde diferitelor preferințe.

- Contextualism: interfața de utilizare ar trebui să fie adecvată în contextul oricărei situații date (adică, conducerea vs mersul pe jos sau folosirea unui Screen Reader de către persoane cu diferite dificultăți de vedere sau auz).

- Curiozitate: interfața de utilizare ar trebui să își intrige utilizatorii cu ceea ce le arată, nu să le spună totul în avans, astfel creându-se o interacțiune prietenoasă, bazată pe curiozitate și oferire de cunoștințe mai în detaliu.

Responsive Web Design vs. Adaptive Web Design?

Designul web responsive există de aproape 12 ani. A fost introdus pentru prima dată în 2010, iar acum este cea mai populară abordare de dezvoltare web.

Pe de altă parte, Adaptive Web Design este mai nou decât responsive web design. Nu este la fel de utilizat pe scară largă ca designul responsive, dar a devenit mai popular în ultimii ani datorită capacității sale de a se adapta la schimbările în dimensiunea ecranului.

Responsive Web Design este mai popular deoarece funcționează cu toate dimensiunile de ecran și este mai ușor de utilizat pe dispozitivele mobile. Cu toate acestea, ambele abordări sunt foarte eficiente pentru întreprinderile mari care caută o modalitate de a-și face site-ul accesibil pe orice dispozitiv.

Cele mai bune practici pentru construirea unui site web receptiv în 2022 și mai departe

Elementele fundamentale de proiectare a unui design responsive pentru afacerea ta.

Aceasta este o listă cu unele dintre cele mai bune practici pentru proiectarea unui site web responsive în 2022 și pe viitor.

- Folosește grile egal proporționale.

- Utiliziează o strategie de interogare media pentru grile, cu diferite variante ale imaginilor, în funcție de dimensiunea ecranelor de pe care este accesat website-ul.

- Ai grijă la punctele de întrerupere. Foarte important este să folosim spațiul ecranului cât mai eficient, însă trebuie să pastrăm mereu un flow cât se poate de “aerisit” și intuitiv.

- Ia în considerare cu atenție punctele de întrerupere a unei secțiuni, pentru a separa corect informațiile, adăugarea unui buton pentru fiecare sectiune este recomandată.

- Ai grijă de lățimile maxime și minime ale ecranelor standard.

În concluzie, indiferent de nișa unui website, este foarte important ca vizitatorii acestuia să aibă o experientă cât mai bine optimizată și structurată pentru utilizarea website-ului, indiferent de dispozitivul de pe care aceștia îl vor accesa. În mod sigur, acest fapt face design-ul responsive un MUST-HAVE în zilele noastre.

Dacă îți dorești un website responsive, contactează-ne!