Vrei să înveți programare? 4 platforme din care poți învăţa gratuit să scrii linii de cod

Programarea a avut întotdeauna un aer mai misterios, fiind văzută drept un limbaj complicat ce poate fi dezlegat de puține persoane. Cert este că, deși necesită timp și efort pentru a o înțelege, programarea nu este atât de complicată pe cât ai crede. Noi am reușit să învățăm să programăm, deci tu de ce nu ai putea să o faci?

În societatea de astăzi, programarea este o abilitate foarte căutată, deci poți începe chiar de acum să înveți! Pentru a ajunge să stăpânești un limbaj de programare nu este nevoie să plătești diferite cursuri, întrucât există multiple alternative prin care poți învăța fără să fie nevoie să cheltui bani. Acestea sunt accesibile oricui, singurele lucruri de care ai nevoie este ambiția, răbdarea și perseverența.

Așa cum am spus, noi cei de la Magic 5 suntem dovada că oricine poate să învețe programare! Avem colegi programatori extraordinari în echipa Magic 5 și nu, unii dintre ei nu au absolvit un curs de programare sau o facultate în domeniu, ci au terminat conservatorul sau Facultatea de Petrol și Gaze. Da, ați citit bine, conservatorul!

În cele ce urmează îți vom prezenta câteva website-uri cu ajutorul cărora vei putea debuta în lumea palpitantă a programării. Nu uita că acolo unde există ambiție se găsesc mereu soluții!

4 locuri din care poți să înveți programare

  1. Codecademy

Codecademy este una dintre cele mai populare platforme de programare din lume, având peste 45 de milioane de utilizatori. Prin intermediul acestui site de e-learning, utilizatorii pot învăța să folosească JavaScript, HTML, CSS, PHP, Python, Ruby și diverse API-uri.

Mediul de învățare este interactiv permițându-le cursanților să învețe prin practică. Aceștia scriu coduri și primesc feedback în timp real. Totodată, utilizatorii au acces la diferite materiale de învățare (articole, videoclipuri, teste, proiecte) pentru a-și completa experiența de învățare.

Interfața platformei este prietenoasă, iar cursurile sunt extrem de bine structurate, astfel încât pot fi urmărite foarte ușor și de persoanele care nu au mai avut până acum contact cu vreun limbaj de programare. De asemenea, pentru cei care cunosc deja elementele de bază ale programării și doresc doar să aprofundeze anumite aspecte, Codecademy permite trecerea peste lecțiile ușoare.

  1. Khan Academy

Khan Academy este o platformă care oferă acces la o serie de cursuri online predate de experți. Această platformă și-a luat angajamentul că serviciile sale vor putea fi accesate gratuit mereu.

Secțiunea de programare include atât materiale de studiu, cât și câteva unelte interactive în interfața de programare. Dacă pe majoritatea site-urilor, poți să îți testezi codul doar după ce ai apăsat butonul „Run”, pe Khan Academy totul funcționează în timp real, astfel programatorii pot vedea tot ce se întâmplă în timp ce scriu.

Pe platforma de învățare Khan Academy cel mai mult se studiază: HTML, CSS, Javascript și Databases.

  1. FreeCodeCamp

FreeCodeCamp este o organizație non-profit care oferă acces gratuit la cursuri de programare online. Totodată, această platformă vă poate ajuta să vă pregătiți înainte de a susține un interviu pentru un job de programator.

FreeCodeCamp conține 10 modul de învățare, la finalul cărora cursanții primesc câte o certificare. Parcurgerea fiecărui modul durează aproximativ 300 de ore.  

De remarcat este faptul că, peste 40.000 de absolvenți FreeCodeCamp au ajuns să lucreze în companii de tehnologie precum Google, Apple, Amazon și Spotify, potrivit Forbes.

  1. Web.dev

Web.dev și-a propus să ofere experiențe de navigare excepționale pentru toată lumea, din acest motiv a decis să se implice în pregătirea viitorilor programatori.

Prin intermediul platformei Web.dev poți avea acces la o serie de cursuri care te vor ajuta să înțelegi bazele programării. Totodată, pentru cei care deja cunosc diferite limbaje de programare, web.dev oferă sfaturi pentru site-uri cât mai atractive și accesibile.

Web.dev este un instrument potrivit și pentru monitorizarea eficienței site-urilor. Prin intermediul platformei se pot face teste, în urma cărora se primesc recomandări pentru îmbunătățirea experienței utilizatorului.

Dacă vrei să afli mai multe despre programare de la echipa Magic 5, atunci aruncă un ochi peste canalul nostru de YouTube / TikTok deoarce din când în când mai dăm tips and tricks, sau mai simplu fă-ne o vizită în atelierul nostru de web design și te lămurim dacă ai întrebări!