Ce este un site web

Ce este un site web? La ce folosește, cum se dezvoltă unul, de ce ai avea nevoie de unul? Toate aceste întrebări își vor găsi răspunsul în cuvintele de mai jos.
Din acest articol vei afla:

1. Ce este un site web
2. Ce este un CMS (Content Management System) și ce face el
3. De ce ai avea nevoie de un site web
4. Cine poate să dezvolte un site web
5. Cum să alegi cea mai bună soluție de dezvoltare a unui site web pentru tine.

Fără altă introducere, să trecem direct la subiectul pentru care tu ai ajuns pe această pagină.

1. Ce este un site web

Un site web este o interpretare a unor coduri care pot fi accesate folosind un browser sau accesând un ip. Dacă a sunat prea pretențios, iată o altă definiție: un site web este o pagină sau un cumul de pagini care se găsesc pe internet și pe care utilizatorii le pot accesa folosind un browser în care tastează o adresă URL. Mai pe românește, un site web este o formă de a prezenta anumite elemente pentru a aduce în fața vizitatorilor informații relevante lor.

De regulă, site-urile web sunt dezvoltate folosind un CMS (Content Management System) care poate să fie unul custom (ca cel dezvoltat de noi) sau unul gratis (WordPress, Drupal, Magento). 

2. Ce este un CMS

Cum ziceam și adineauri, un CMS este un sistem prin care aceste site-uri web pot să fie administrate. Practic, un CMS este o interfață prin care oricine poate să administreze un site web. Aceste CMS-uri sunt destinate celor cu pregătire în IT, însă sunt și foarte multe CMS-uri care au un grad scăzut de utilizare. O vulnerabilitate a CMS-urilor gratis este cauzată de nevoia lor de plugin-uri (module adiționale externe) pentru a putea încorpora anumite funcționalități (plata online, automatizări etc).

CMS-urile custom, de regulă, nu au nevoie de așa ceva deoarece aceste funcționalități sunt deja dezvoltate de cei care au dezvoltat CMS-ul. Există pe lumea această și site-uri web care NU folosesc un CMS pentru a fi administrate însă ele sunt într-un număr foarte mic deoarece necesită din partea celui care administrează site-ul web un grad de cunoșțînțe avansat în programare.

3. De ce ai avea nevoie de un site web

Ai nevoie de un site web dacă prezența online este importantă pentru tine. Dacă ai o afacere, un blog sau pur și simplu vrei o adresa de email personalizată cu numelele tău și tot ai cumpărat un doemniu @numeletau.ro, ar cam trebui să ai un site web.

Nu o să mai țin retorica cu "dacă nu eșți online nu exiști" deoarece cred că este deja prezența peste tot însă ceea ce îți pot spune este că dacă ai un site web, șansele tale de a ajunge în față unui număr mai mare de oameni sunt direct proporționale cu tot ce înseamnă calitatea site-ului web.

Mai ai nevoie de un website dacă afacerea ta este una cu potențial și vrei să ajungă să fie accesată de un număr mare de potențiali clienți. Să nu uităm că un tot ce se află online poate fi accesat de la celălalt capăt al lumii.

4. Cine poate să dezvolte un site web

Oricine. Chiar oricine. De exemplu, site-urile web făcute în WordPress nu necesită cunoșțînțe avansate de programare. Mai oricine poate să meraga și să cumpere o tema, să se uite la două sau trei tutoriale pe YouTube și să "instaleze" un site web în WordPress. Evident, va plăti prețul pentru vulnerabilitate, viteză de încărcare scăzută și un grad de indexabilitate extrem de mic, dar, per ansamblu, chiar oricine poate să dezvolte un site web.
Site-urile web profesionale sunt dezvoltate de programatori și, de obicei, se pot observa cu ochiul liber diferențele dintre un site web multiplicat, care conține o temă, și unul dezvoltat custom, unde fiecare linie de cod este scrisă într-un anumit scop.

5. Cum să alegi cea mai bună soluție de dezvoltare a unui site web pentru tine

În funcție de necesitate și seriozitate. Dacă ai un blog care nu este pretențios și nu ai nevoie ca el să și ajungă să monetizeze, e suficient un site web în WordPress sau Joomla. În schimb, dacă ai o afacere și îți doreșți ca aceasta să crească, site-ul tău web ar trebui să fie unul custom, sau măcar realizat de niște programatori care și programează. La final de zi, însă, alegerea îți aparține și, cu siguranță, va fi cea potrivită tipului tău de afacere.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să citești și alte materiale interesante aici la noi pe blog.