CMS-ul custom și experiența utilizatorului pe website

Utilizatorul pe primul loc

Te confrunți cu problema asta zilnic? Cât de mult accent pui pe experiența utilizatorului?

Studiile arată că, din 10 site-uri web, doar unul singur îndeplinește normele recomandate de motoarele de căutare pentru ca utilizatorul să beneficieze de cea mai bună experiență. Asta se întâmplă din cauza CMS-urile Open Source care limitează, oarecum, potențialul unei afaceri de a se dezvolta în mediul online.

Ce este un CMS?

CMS-ul (Content Management System) este o platformă folosită pentru adăugarea și gestionarea conținutul pe un website.

Prin urmare, există CMS-uri Open Source , care au o tema prestabilită (WordPress, Drupal, Joomla etc) și CMS-uri custom, adică soluții create exclusiv pentru o afacere care vrea să treacă în mediul online.

CMS Custom sau Open Source?

Imaginează-ți un inginer care construiește case doar după aceeași arhitectură, indiferent de zona în care se află. Pe termen scurt, este posibil ca rezultatul să fie unul bun, dar, pe termenul lung, factorii externi își vor spune cuvântul. Pe scurt, arhitectura și materialele unei case diferă în funcție de zona în care are loc construcția.

Aceeași idee se aplică și în cazul website-urilor. Se poate folosi o temă prestabilită pentru mai multe afaceri online sau, după cum este recomandat, putem folosi soluții unice pentru o dezvoltare armonioasă.

După cum am menționat și mai sus, cauza principală pentru care o afacere nu-și atinge potențialul maxim în mediul online este că site-ul web nu a fost creat custom, de la 0.

CMS-ul custom

Un site creat pe un astfel de CMS are avantajul că este construit de la 0 și poate fi în totalitate adaptat nevoilor unei companii care vrea să-și câștige reputația în mediul online. Același principiu este folosit de majoritatea sportivilor de performanță, care, din dorința de a fi cei mai buni, aleg să-și croiască echipamentul după propriile dimensiuni.

CMS-ul Open Source

CMS-urile Open Source au avantajul că oferă o temă prestabilită care favorizează, pe termen scurt, crearea și gestionarea unui site web de dimensiuni mici, la un preț accesibil.

Dezavantajul este că, de cele mai multe ori, din cauza temelor prestabilite, rămân o mulțime de resurse neutilizate (cod CSS sau JS) care împiedică o încărcare optimă a paginii web, scăzând considerabil perfomanța, utilizatorii fiind nevoiți să aștepte un timp îndelungat să acceseze informația de pe website-ul tău.

Nu mă crezi? Hai să facem un test: verifică performanța pe care site-ul tău o atinge pe Google și vezi CMS-ul pe care e creat site-ul tău. Analizează rezultatele și convinge-te singur cu privire la informațiile prezentate mai sus.